Öt napos utunkon Krakkóval kezdve bejárjuk Délkelet-Lengyelország, az egykori Nyugat-Galícia legszebb reneszánsz kisvárosait és legfontosabb zsidó nevezetességeit. A régió a középkori és kora újkori lengyel királyság központi, leggazdagabb vidéke, s egyszersmind a lengyel zsidóság – az orthodoxia és a haszidizmus – történelmi magva is, gyönyörű várakkal, reneszánsz városi főterekkel, zsidó szellemi központokkal, erődzsinagógákkal, gazdagon díszített haszid temetőkkel.

Tervezett útvonal, időpontok, távolságok, látnivalók:

Az útvonalat Google-térképen lásd itt: http://tinyurl.com/q9glttg

Augusztus 13, szerda
Indulás reggel 7-kor Budapestről (megszokott kiindulópontunkról, a Műcsarnok előtti buszparkolóból) a Besztercebánya-Krakkó útvonalon (392 km). Rövid megállás Árva vára alatt, a lengyel határ közelében, majd azon túl Orawka magyar szentek tiszteletére szentelt fatemplománál. Érkezés délután 4-5 között Krakkóba. Szállás a Kontrast hotelben (Forteczna 22, kb. 5 km-re a központtól). Késő délutáni városnézés: a két főtér és környékük, belső udvarok, magyar emlékek.

Augusztus 14, csütörtök
Reggeli 7-től, utána séta Kazimierzben, az újjáéledő zsidó negyedben. Késő délelőtt tovább Sandomierz középkori lengyel kereskedővárosba és a régi kis-lengyelországi zsidóság egyik legfontosabb városába (163 km). Városnézés, majd tovább Lublinba, a régi Lengyelország egyik királyi székhelyére (világörökség része), és a kora újkori lengyel zsidóság központjába, ahol a 16-18. században a lengyel „zsidó parlament” ülésezett (111 km). Késő délutáni séta az óvárosban. Szállás a Huzar hotelben (ul. Spadochroniarzy 9, 2 km-re a városközponttól).

Augusztus 15, péntek
9-től mutatják meg nekünk a lublini zsidóság emlékmúzeumát, amelyet a NN Theater tart fenn az egykori Zsidó bástyában. Utána dél felé utazva megállunk a régi Közép-, a mai Kelet-Lengyelország, az egykori Nyugat-Galícia néhány szép reneszánsz kisvárosában és fontos zsidó stétljében: Zamość ideális reneszánsz városa (világörökség része, 87 km), rövid megálló Belżecben (a „keleti Auschwitz”, a galíciai központi megsemmisítőtábor, 44 km), Lańcut (reneszánsz-barokk városka, a legszebb haszid zsinagógával, 116 km), végül Przemyśl barokk városa, az első világháború egyik legfontosabb galíciai színhelye (68 km). Szállás Przemyślben, az Akadémia hotelben (a San folyó partján, az 1940-es Molotov-erődrendszer przemyśli erődje mellett).

Augusztus 16, szombat
Kisvárosok a lengyel haszidizmus szívében. Lesko, a lengyelországi szefárd zsidóság központja, fennmaradt reneszánsz erődzsinagógával és Lengyelország egyik legszebb zsidó temetőjével (71 km). Królik Wołoski, az 1947-es Visztula-akcióban elpusztított lemkó kísértetfalvak egyike (50 km). Tarnów reneszánsz városa (99 km), Bem sírjának meglátogatása, séta az egykori városfalak mentén, az egykori zsidó negyedben és a főtéren. Bobowa, a Halberstam cadik-dinasztia központja, egy másik szép zsidó temető, gyönyörű kilátással a Biała folyó völgyére és a Kárpátokra (46 km). Nowy Sącz (Újszandec), a lengyel haszidizmus egykori központja (33 km). Szállás Nowy Sączban, a Panorama hotelben (ul. Romanowskiego 4a, a városközpontban).

Augusztus 17, vasárnap
Haza Bártfán és Kassán át. Bártfán (62 km) rövid látogatás a vasboltból eredeti céljára visszaadott és restaurálás alatt lévő zsinagóga-épületegyüttesben, illetve a középkori főtér (világörökség) melletti kis-zsinagógában. Körbejárunk a főtéren, benézünk a ruszin ikonmúzeumba. Ebéd Kassán (78 km) az egykori citadella helyén álló új üzletház éttermében, városnézés Kassa óvárosában. Érkezés estefelé Budapestre (260 km).